Permacultuur Permacultuur

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is een ontwerpmethode om je tuin en omgeving zo praktisch, efficiënt, natuurlijk en mooi mogelijk in te delen. Met de ontwerpmethode van Permacultuur probeer je een duurzame, eetbare, menselijke omgeving te maken.
Permacultuur kan zich richten op je huis en tuin, een (deel van een) wijk, een dorp, stad en nog groter. Meestal wordt het gebruikt om een tuin beter en praktischer in te delen, een mooi voorbeeld hiervan is het volgende:
Elke plant heeft vier dingen nodig om te groeien en deze zijn:
Licht, Water, koolstofdioxide (co2) en voedingstoffen. Door bijvoorbeeld de bodem rond je eigen planten te bedekken met biologisch afbreekbaar afval, (resten uit de groene container, zaagsel, houtsnippers etc. ) kun je er op een gemakkelijke manier voor zorgen dat er geen onkruid op komt in je tuin rond de planten waar je dat niet wil. Immers de bodem is bedekt en er kan geen licht bij het onkruid komen. Buiten dat het veel schoffelwerk scheelt is het ook nog eens goed voor het bodemleven die van de resten zullen smullen en automatisch de plant bemesten. Makkelijk toch!!!
Dit is slechts een kleine slimme toepassing van permacultuur.

Voor meer informatie en een introductiecursus:
http://www.permacultuurnederland.org/

film Greening the Desert

En bekijk vooral eens het filmpje Greening the desert. Het duurt slechts 5 minuten, maar geeft een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van Permacultuur.